Geen categorie

Kennen van jouw identiteit werkt helend

Zo zei mijn directeur eens…

Maar wat is identiteit en waar verlenen wij dit aan?  Wikipedia stelt:

Identiteit is de eenheid van wezen, volkomen overeenstemming en persoonsgelijkheid.

Het begrip identiteit is dan ook nog onder te verdelen in verschillende categorieën, de drie belangrijkste voor mij zijn mijn persoonlijke identiteit, mijn sociale identiteit en wat ik in dit stuk wil uitlichten, mijn culturele identiteit…

Wiki zegt over culturele identiteit:

In het primordialisme zegt men wel dat culturele identiteit gemaakt is door de mensen vroeger. Het heeft een kwaliteit die we willen doorgeven, die we willen uitbouwen en waarvan we niet willen dat het ondermijnd wordt. Een culturele identiteit ontstaat als een samenleving kiest voor een groepsverbondenheid die ze zelf definieert op grond van gemeenschappelijke waarden en normen en op grond van een gemeenschappelijk verleden.

Ons eigen samenleving

Ik heb gemerkt dat wij als derde generatie een eigen samenleving aan het creëren zijn om het Indisch zijn, niet verloren te laten gaan. De normen en waarden die wij mee hebben gekregen, worden generatie op generatie aangepast en bijgeschaafd om een Oosterse mentaliteit te laten passen in een Westerse samenleving..  Wat ook zeker nodig is, aanpassing is vereist in deze eten of gegeten worden tijd waarin wij leven. Terwijl wij meedeinen op de stroom die alsmaar doorgaat, en nieuwe plekken vinden om aan te meren, dobberen wij als derde generatie steeds verder af van waar wij vandaan komen.  Stilstand is stagnatie, verandering doet groeien, we moeten mee willen wij vooruit. Maar dan toch..

Richting

Om te weten waar je heen gaat, moet je weten waar je vandaan komt zegt men wel eens. Is het dat we grip verliezen en ons een beetje stuurloos voelen, nu de tijd zo snel gaat? Dat wij op zoek zijn naar een stuk houvast, een identiteit die ons onderscheidt van de massa? Want ja wij zijn opgevoed volgens een bepaald Indisch adat, een adat van huis uit meegekregen maar een adat dat sluimert op de achtergrond want hoe Indisch zijn wij nog? Mijn vader bijvoorbeeld, is daar nog net geboren.. Twee jaar toen hij de overtocht maakte.. Herinnert zich nog weinig van een Nederlands Indië die de basis van het leven van zijn ouders definieert . Ik, als volgende generatie sta daar nóg verder van af.

Herkenning

En toch ben ik er ook naar op zoek gegaan.. Omdat ik mij soms een vreemde kon voelen in deze maatschappij.. Mijn mentaliteit strookte niet met de harde “Nederlandse” mentaliteit. Ik liep er keer op keer tegen aan in sociale contacten, op de werkvloer en bij wat ik zie gebeuren in het politieke klimaat van vandaag. In mijn zoektocht vond ik  veel gelijkgestemden die er net zo over dachten en tegen dezelfde dingen aan liepen, bij de Indo’s die net als ik opgegroeid waren tussen twee werelden. De herkenning die we voelen wanneer wij samen zijn en samen kunnen bakkeleien over ditjes en datjes die onze culturele identiteit bevestigt, geeft toch wel een soort van troost en kracht. Dat je niet de enige bent die op onbegrip kan stuiten.

Wat dat betreft kan identiteit inderdaad helend werken. En is het weten waar je vandaan komt een belangrijk aspect in het vormen van jouw persoonlijke identiteit denk ik.. Jouw gedragingen, eigenaardigheden en karaktertrekken die maken dat jij, jij bent vallen te herleiden naar een tastbaar iets.

 Sociale identiteit is het bewustzijn van een persoon tot een bepaalde groep te behoren en door anderen als zodanig behandeld te worden. Die groep heeft een (gewenst) zelfbeeld en wordt door anderen als uniek onderscheiden zegt wiki..

Het is jouw unieke identiteit wat zijn weerklank vindt in jouw sociale identiteit , de sociale identiteit die een grote rol speelt in mijn leven tegenwoordig. In mijn zoektocht ben ik gestuit op een  groep waarmee ik mij kan identificeren en waarbij ik mij thuis voel. De derde generatie zoekt elkaar steeds vaker op en vindt herkenning bij elkaar. Het voordeel van de technologie van tegenwoordig! Met een muisklik sta je in contact met mede Indo’s, kun je verhalen doorgeven en het Indische adat, de Oosterse mentaliteit waarborgen.

Dus hoe ver wij ook afdrijven van de gordel van smaragd en Nederlands Indië steeds kleiner wordt, zolang wij blijven vertellen en samenkomen, delen en verbinden… Zullen wij het Indische altijd als onderdeel van onze identiteit kunnen blijven behouden.

5 gedachten over “Kennen van jouw identiteit werkt helend”

 1. Zoals een oudere dame mooi zei, “Het Nederlands-Indië waar we allen zo naar verlangen, vinden wij alleen nog in ons hart.” Houd je daaraan vast, aan je innerlijke ingestuurde ingevingen. Het komt vanzelf toch? Mooi geschreven weer Jess!

  Geliked door 1 persoon

 2. Goed geschreven.

  Een deel van de derde generatie is al een jaar of vijfentwintig bezig met het opvullen van culturele hiaat tussen de tweede en derde generatie. Zo waren er in de loop der jaren verschillende plekken waar derde generatie Indo’s elkaar hebben ontmoet zoals Darah Ketiga, Nederlands-Indië Hyves, Indoweb, Nasi Idjo enz. Dat proces lijkt zich steeds te herhalen, denk aan Indo’s be like.

  Veel van wat ik te weten ben gekomen komt van mijn opa en oma en in mindere mate van mijn moeder. Een deel van de tweede generatie is vooral geleerd te integreren in de Nederlandse samenleving, maar ook zij zijn later opzoek gegaan naar het Indische.

  Ik ging van familieonderzoek naar Marjon Bloem, Tjalie Robinson/Vincent Mahieu, naar wetenschappelijke boek zoals De Geschiedenis van de Indische Nederlander naar vele bezoeken aan Indonesië en mijn familie daar.

  Indonesië en dan met name Java was een openbaring, veel culturele herkenning. Maar daar werd ook duidelijker dat een Indo geen Indonesiër is.

  Als ik een tip mag geven dan is het een bezoek voor een langere tijd aan een plaats waar je familie vandaan komt. En dan echt contact maken met mensen. Dat is een echte boost voor de Indische cultuur.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s