Geen categorie

Vandaag heeft zij een mooie dag…

‘Gaat u mee, gezellig naar de huiskamer samen eten?’
‘Nee kind, ik ben al op een selamatan.  Véél eten hier en het is erg gezellig.’

Ze ligt daar in haar bed, ogen toe… Omringd door zachte kussens en toegedekt met een kleurrijke deken. Tevreden glimlach op haar gezicht.
Het hele tafereel ziet er warm en geborgen uit, als je niet zou weten dat zij al in een vergevorderd stadium van dementie is. Zij totaal afhankelijk is van onze zorg. Buiten haar handen om  kan zij bijna niets meer kan bewegen.

Ik ben net klaar met haar ochtend ritueel. De hele tijd dat ik haar zoëven heb gewassen, haar lichaam daarna heb ingesmeerd met een bloemig geurende bodylotion, haar mooie schone kleren voorzichtig heb aangetrokken en haar haren in model heb geborsteld , hield zij haar ogen stijf gesloten.
Ver weg van hier, ver weg van de afhankelijkheid waaraan zij onderhevig is.

Wat zou er in haar omgaan?
Zou zij het beseffen?
Vindt ze het prettig hoe ik met haar om ga?

Ik wil dat zij zich fijn voelt, geen pijn ervaart en haar waardigheid behoudt. Haar laten weten dat ik het snap, en dat ik er voor haar ben.
Een soort communicatie op een ander niveau, één die verbaal en non-verbale communicatie overstijgt.

Dementie is zo iets ongrijpbaars. Feitelijk gezien is het een langzaam verdwijnen van de centrale die jouw lichaam bestuurt. Stukje voor stukje verdwijnen er cellen die jou hebben gevormd tot wie je bent, wie je was.
De vraag die mij al heel lang bezig houdt is: Wat maakt jou, tot jou? Waar huisvest jouw ziel? Als je door dementie zo’n gedrag- en karakter  verandering kan doormaken, wat kenmerkt dan jouw zijn?
Zo ongrijpbaar het dementieel  syndroom is, zo ook deze vraagstelling…

Ik heb wel vaker geprobeerd om woorden te vinden die de communicatie vergemakkelijken, en soms zijn die er gewoon niet.  Geen antwoorden om filosofische gedachtes te begrijpen.
En wat als verbale communicatie niet meer lukt?
De taal weggevallen schijnt te zijn?
Dan blijft er voor mij het gevoel over…  aanvoelen wat de ander jou duidelijk probeert te maken. De energie die over blijft, en wordt overgedragen van de één naar de ander.

Zoals zij daar op dit moment ligt, met een tevreden glimlach op haar gezicht en in haar hoofd aanwezig op een selamatan waar er hoogstwaarschijnlijk overheerlijk eten is uit haar verleden. Waar zij met alle verloren vrienden en familie lekker loopt te ngrobollen en operettemuziek waar zij zo van houdt de kamer vult, dan ja…
Dan voel ik dat het op dit moment goed is zo…
Vandaag heeft zij een mooie dag…

vandaag-heeft-ze-een-mooie-dag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s